Home Automotive Kenderaan berat dengan muatan berlebihan antara penyumbang kemalangan jalan raya – Loke

Kenderaan berat dengan muatan berlebihan antara penyumbang kemalangan jalan raya – Loke

0
Kenderaan berat dengan muatan berlebihan antara penyumbang kemalangan jalan raya – Loke

[ad_1]

Kenderaan berat dengan muatan berlebihan antara penyumbang kemalangan jalan raya – Loke

Kemalangan jalan raya yang membabitkan kenderaan berat kian membimbangkan. Kelmarin, dua individu maut dalam kemalangan membabitkan lima kenderaan termasuk lori di persimpangan lampu isyarat Medan Masria susur ke Lebuhraya Grand Saga. Kemalangan itu berpunca daripada lori terbabit disyaki mengalami masalah brek dan melanggar empat kenderaan di hadapannya sebelum terbabas

Pada 2 Februari lalu, tiga pemandu trak ATM dilaporkan maut dalam kemalangan jalan raya selepas dirempuh sebuah lori di Kilometer 7.5 Lebuhraya Utara-Selatan arah utara di Gurun, Kedah. Kejadian dipercayai berlaku ketika ketiga-tiga anggota tentera terbabit memberhentikan trak masing-masing di laluan kecemasan selepas salah sebuah trak terbabit mengalami kerosakan.

Sehari selepas itu, dua lelaki maut dengan satu daripadanya ditemui dalam keadaan berkecai dalam kemalangan membabitkan tiga lori dan empat kereta di KM 288.1 Lebuhraya Utara-Selatan (arah Utara), di laluan antara Gopeng ke Simpang Pulai. Difahamkan, mangsa masing-masing ialah pemandu lori gula pasir dan pemandu lori muatan logam yang meninggal dunia di tempat kejadian.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, kenderaan berat dengan muatan berlebihan adalah satu masalah besar dan antara penyumbang kemalangan jalan raya. Katanya, masalah berat muatan berlebihan perlu diatasi dengan tindakan tegas menerusi penguatkuasaan dan ia juga satu masalah yang berlanjutan sekian lama dan perlu ditangani segera, laporan Harian Metro.

“Jadi lebih muatan ini adalah satu masalah yang perlu kita tangani secara bersepadu dan penguatkuasaan akan ditambah,” katanya sambil menambah penguatkuasaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berjalan seperti biasa malah operasi khas sentiasa dilaksanakan bagi memastikan penguatkuasaan berjalan lancar dan efisien.

Beliau berkata mulai suku ketiga tahun lepas penguatkuasaan giat dijalankan dan terus meningkat sejak beberapa bulan ini dengan jumlah saman yang dikeluarkan bertambah terutama kepada pengusaha kenderaan perdagangan.

Isu mengenai development kemalangan yang membabit kenderaan berat juga menjadi kebimbangan Plus Malaysia Berhad (PLUS). Menurut Pengarah Urusan PLUS, Datuk Nik Airina Nik Jaffar, ia bukan sahaja pada musim perayaan malah pada setiap masa memandangkan peningkatannya yang semakin serius dan membimbangkan.

Menurutnya, kematian akibat kemalangan yang membabitkan kenderaan berat telah menyumbang sebanyak 10% daripada keseluruhan rekod kematian di sepanjang lebuhraya tersebut pada tahun lalu.

“Rekod PLUS menunjukkan 12% daripada keseluruhan jumlah kenderaan berat di lebuh raya adalah melebihi muatan yang dibenarkan sehingga menjangkau 24 tan per gandar berbanding 12 tan yang dibenarkan. Ini amatlah berisiko tinggi dan akan menyebabkan peningkatan insiden dan kemalangan akibat kerosakan brek dan tayar dan sebagainya,” katanya.

Tambahnya, kemalangan seperti ini juga menyebabkan kesesakan teruk dan menyukarkan serta mengganggu perjalanan pengguna yang lain. “Kerosakan dan kemalangan kenderaan berat memerlukan tempoh panjang untuk diuruskan kerana ia tidak mudah untuk dialihkan dan memerlukan penggunaan jentera berat dan sebagainya,” katanya.

Walau pun penguatkuasaan giat dilakukan termasuk mengeluarkan sejumlah saman yang besar, namun jika pihak pengusaha syarikat pengangkutan dan juga pemandu lori tidak menitikberatkan soal keselamatan, termasuk keadaan kenderaan sama ada selamat dipandu atau pun tidak, nampak gayanya isu kemalangan yang melibatkan kenderaan berat akan terus menjadi kebimbangan kita semua. Bagaikan tidak selamat berada di jalan raya, waima kita mengamalkan pemanduan berhemah.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.[ad_2]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here