Home Automotive Kerajaan keluarkan knowledge bagi rekod kematian akibat kemalangan setiap hari untuk tingkatkan kesedaran

Kerajaan keluarkan knowledge bagi rekod kematian akibat kemalangan setiap hari untuk tingkatkan kesedaran

0
Kerajaan keluarkan knowledge bagi rekod kematian akibat kemalangan setiap hari untuk tingkatkan kesedaran

[ad_1]

Kerajaan keluarkan data bagi rekod kematian akibat kemalangan setiap hari untuk tingkatkan kesedaran

Bagi mempertingkatkan kesedaran terhadap keselamatan di jalan raya, kerajaan berhasrat untuk membuat statistik setiap hari mengenai kemalangan jalan raya yang melibatkan kematian untuk pengetahuan umum. Menurut Menteri Pengangkutan Anthony Loke, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan bekerjasama dengan polis bagi menyediakan knowledge, dengan maklumat mengenai kematian kemalangan jalan raya dari hari sebelumnya dan ia akan dikeluarkan setiap hari.

“Kita mahu jadikan ini sebagai dasar supaya dapat disiarkan oleh semua media. Kami mengharapkan kerjasama semua media termasuk media cetak untuk menyebarkannya kepada umum bagi meningkatkan kesedaran,”katanya, seperti yang dilaporkan oleh The Star.

Beliau menambah bahawa knowledge itu juga boleh diakses dalam talian, seperti yang dilakukan oleh laman net CovidNow, yang menyediakan kemaskini knowledge berkaitan Covid-19 semasa pandemik. “Semasa Covid-19, knowledge kematian dikeluarkan setiap hari. Laporan mestilah serupa dengan format tersebut. Kita mahu maklumkan kepada orang ramai bahawa kemalangan jalan raya sama bahayanya dengan Covid-19,” katanya.

Kerajaan keluarkan data bagi rekod kematian akibat kemalangan setiap hari untuk tingkatkan kesedaran

Keputusan untuk melaksanakan rancangan itu diputuskan berikutan mesyuarat jawatankuasa kabinet mengenai kesesakan lalu lintas dan keselamatan jalan raya yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. “Kami mahu mengubah minda,” katanya.

Berikutan statistik terkini mengenai kematian akibat kemalangan jalan raya bagi tahun 2023, Loke berkata ia mencatatkan sejumlah 6,443 kematian, lebih kurang purata 18 kematian setiap hari atau kematian setiap 80 minit, menjadikannya angka tertinggi dalam tempoh lima tahun.

“Daripada jumlah itu, hampir 2/3 daripadanya melibatkan kemalangan motosikal, dengan 4,448 kematian yang direkodkan pada tahun lalu. Dengan purata 12 kematian sehari dan bermakna setiap dua jam, berlaku kemalangan maut melibatkan motosikal,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.[ad_2]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here