7.5 C
New York
Friday, February 23, 2024

Kerajaan sedang pertimbang kemungkinan laksana “lemon legislation” di Malaysia berikutan aduan pengguna


Kerajaan sedang pertimbang kemungkinan laksana “lemon law” di Malaysia berikutan aduan pengguna

Menurut laporan FMT, kerajaan sedang mempertimbang dan mengkaji kemungkinan untuk memperkenalkan lemon legislation di Malaysia. Perkara ini didedahkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Armizan Mohd Ali yang menjelaskan analisa terhadap pelaksanaan undang-undang itu di negara lain perlu diteliti sebelum boleh disesuaikan di Malaysia.

Beliau juga mengatakan bahawa kerajaan sedang meneliti concept lemon legislation tersebut susulan gesaan daripada Persatuang Pengguna Pulau Pinang (CAP) agar ia diperkenalkan sebagai jalan keluar kepada pengguna dalam kes-kes tertentu. Ini bukan kali pertama CAP menggesa kerajaan untuk melaksanakan undang-undang tersebut: ini dilakukan sejak 2019.

Perkara ini turut diberi perhatian oleh Menteri Perdagangan Domestik dan Hal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi pada 2022, yang memaklumkan ada lebih daripada 1,000 kes melibatkan kenderaan baru dan terpakai yang di bawa ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia dari Januari hingga Ogos dua tahun lalu.

Lama sebelum ini pada 2014, Persatuan Piawaian Pengguna Malaysia dan Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) juga telah menggesa kerajaan untuk melaksanakan lemon legislation.

Kerajaan sedang pertimbang kemungkinan laksana “lemon law” di Malaysia berikutan aduan pengguna

Apa itu lemon legislation? Ia merupakan satu bentuk perlindungan kepada pengguna. Secara ringkas, ia meletakkan mana-mana kenderaan yang masih dalam tempoh jaminan yang dikesan mempunyai masalah atau kerosakan atau tidak selamat agar dibaik pulih sepenuhnya oleh pengeluar. Dalam situasi kenderaan itu tidak boleh dibaik pulih selepas beberapa percubaan dilakukan, pembeli berhak ditawarkan pulangan wang atau kenderaan ganti.

Skop yang diliput oleh oleh lemon legislation ini bergantung kepada bagaimana ia dilaksanakan. Secara umumnya ia melibatkan kerosakan yang boleh memberi kesan kepada fungsi dan keselamatan kenderaan. Negara seperti AS, Australia, Kanada, Singapura dan Filipina telah melaksanakan undang-undang ini dalam bentuk yang tersendiri.

Armizan juga mengeaskan yang Akta Perlindungan Pengguna 1999 Malaysia memang melindungi pengguna daripada kerosakan kenderaan. “Akta berkenaan melindungi pengguna dari beberapa sudut, walaupun ia bukanlah secara terang-terangan merupakan lemon legislation dan tidak menawarkan penyelesaian seperti pembelian semula kenderaan bagi kerosakan yang tidak boleh dibaiki. Ia menyediakan beberapa penyelesaian yang boleh diaplikasikan untuk masalah kenderaan bermasalah,” ujarnya.

Gesaan terhadap pelaksanaan lemon legislation di Malaysia bukanlah baru. Namun, kes terbaru yang melibatkan sebuah Perodua Bezza yang mengalami kerosakan dalam tempoh lapan jam selepas diserahkan kepada pemiliknya telah menarik lebih banyak perhatian umum.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Articles