7.5 C
New York
Friday, February 23, 2024

Polis Selangor guna dron, helikopter pantau trafik sepanjang CNY – penguatkuasaan dipertingkat


Polis Selangor guna dron, helikopter pantau trafik sepanjang CNY – penguatkuasaan dipertingkat

Polis Selangor akan melaksanakan Op Lancar mulai 8 hingga 13 Februari di lima daerah di Selangor yang dijangka merekodkan kesesakan sempena Op Selamat 21 pada musim perayaan Tahun Baharu Cina (CNY) ini.

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan berkata, daerah yang terbabit adalah Gombak, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Serdang dan Klang Utara melibatkan Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak di Plaza Tol Gombak, Jalan Kuala-Ipoh di Kilometer 30, Jalan Klang-Teluk Intan, Pekan Kuala Selangor ke Tanjung Karang dan Jalan Kuala Selangor- Rawang (lampu isyarat susur Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor).

Selain itu, ia juga melibatkan Jalan Kuala Lumpur-Ipoh (lampu isyarat di Batang Kali) dan Klang -Teluk Intan di Pekan Kapar serta di Plaza Tol Sungai Besi di Serdang.

Menurut Hussien, pihaknya juga akan menggunakan dron dan helikopter bagi memantau keadaan trafik di kawasan terbabit. Dalam masa yang sama, anggota polis juga akan memantau penguatkuasaan di kawasan utama untuk memastikan semua orang mematuhi undang-undang, laporan The Star.

Polis Selangor guna dron, helikopter pantau trafik sepanjang CNY – penguatkuasaan dipertingkat

“Kami akan memantau lalu lintas di sepanjang Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak dekat Gombak, Jalan Kuala Lumpur-Ipoh, Jalan Kuala Selangor-Klang,” katanya sambil menambah 11 lokasi juga telah dikenal pasti oleh polis untuk operasi perangkap laju.

Tambahnya, “Kita akan menumpukan usaha penguatkuasaan kepada enam kesalahan trafik iaitu memandu laju, melanggar lampu merah, salah guna lorong kecemasan, memotong di garisan berkembar, memotong barisan dan menggunakan telefon bimbit semasa memandu.” Katanya lagi, Op Lancar akan dilaksanakan dengan kekuatan 61 pegawai kanan dan 432 anggota sepanjang operasi selama enam hari bagi memastikan lalu lintas berjalan lancar.

Hussein turut menasihatkan pemandu supaya memastikan kenderaan mereka diselenggara dengan baik dan selamat untuk digunakan, serta mematuhi had laju dan memandu dengan selamat. “Tahun lalu, kita merekodkan sebanyak 4,042 kemalangan sepanjang tempoh cuti perayaan berbanding 2,810 kemalangan pada tahun sebelumnya. Kami percaya punca utama peningkatan kemalangan adalah disebabkan kurangnya kesedaran keselamatan jalan raya,” jelasnya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Articles