5 C
New York
Saturday, March 2, 2024

Sembilan stesen KTMB di Lembah Klang akan dinaiktaraf; stesen Seremban Sentral akan dibina


Sembilan stesen KTMB di Lembah Klang akan dinaiktaraf; stesen Seremban Sentral akan dibina

Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengesahkan sebanyak sembilan stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Lembah Klang akan dinaik taraf dengan satu stesen baharu bakal dibina di Seremban iaitu Seremban Sentral, dengan anggaran kos keseluruhan berjumlah RM280 juta.

Katanya, penaiktarafan di bawah projek Landasan Berkembar Elektrik Lembah Klang Fasa 2 (KVDT2) itu melibatkan KTMB Salak Selatan, Bangi, Pantai Dalam, Seri Setia, Batu Tiga, Padang Jawa, Klang, Jalan Kastam dan Pelabuhan Klang, laporan Bernama.

Di mana kesemua projek berkenaan akan dimulakan serta-merta dengan Stesen Seremban Sentral dijangka disiapkan dalam tempoh 24 bulan, sekali gus bakal menjadi mercu tanda bandar raya Seremban, kata Loke.

“Kabinet dua hari lepas setuju naik taraf sembilan stesen dan satu bina baharu. Hal ini merupakan komitmen kerajaan untuk terus beri kemudahan dan infrastruktur baik dalam sistem rel kita. Ia hala tuju baharu kerajaan sekali gus menjadikan pengangkutan awam sebagai mod penting.

Sembilan stesen KTMB di Lembah Klang akan dinaiktaraf; stesen Seremban Sentral akan dibina

“Saya tahu sekarang ramai mengeluh perkhidmatan KTMB lambat kerana kekerapan tak tinggi berikutan projek naik taraf landasan masih berjalan tetapi ini hanyalah jangka pendek,” katanya selepas melancarkan projek pembinaan Stesen Seremban Sentral pagi tadi.

Tambahnya, beliau memahami kesulitan dialami para pengguna ketika ini, namun kerja naik taraf landasan itu perlu dijalankan serentak supaya dalam beberapa tahun akan datang tiada lagi penaiktarafan lain dilakukan sehingga menjejaskan orang ramai.

Beliau turut berkata, pembinaan Stesen Seremban Sentral bernilai RM170 juta itu menitikberatkan warisan sejarah stesen asal selain mengintegrasikan aspek kemodenan dengan reka bentuk unik menggunakan konsep Minangkabau. “Ia bukan stesen biasa, rekaan menggunakan kaca, reka bentuk moden dan mengambil kira pelepasan karbon sifar bersih, boleh dikatakan stesen hijau, pada waktu siang dapat menjimatkan elektrik kerana menggunakan cahaya matahari dan tenaga itu boleh dikitar semula,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Loke berkata projek KVDT1 kini hampir mencapai 97% dan dijangka disiapkan sepenuhnya akhir April ini.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Articles